Skip to main content
ActueelBlog

Wat betekent werken bij D&D voor Lisa

By juli 14th, 2022No Comments

Hoe kwam Derksen & Drolsbach op je pad?

D&D kwam drieënhalf jaar geleden via een goede vriend op mijn pad terecht: of ik op gesprek zou willen komen om nader kennis te maken met de organisatie waarvoor hij werkte. Mooi acquisitie praatje dacht ik nog: no way dat ik daarin trap! Maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging en besloot D&D een kans te geven. Het eerste gesprek overrompelde mij: het voelde als een match made in heaven! Voor mij werd direct duidelijk waar het bij D&D echt om draait: maatschappelijke impact maken en meebouwen aan een snel groeiende organisatie met een enthousiaste club (jonge) collega’s. Daarbij sprak de fijne informele sfeer en de persoonlijke interesse in de andere mij direct aan. Naast hard werken en resultaat boeken is er uitgebreid ruimte voor het vieren van successen, uitjes en persoonlijke ontwikkeling. Voor D&D is het voornamelijk belangrijk dat D&D’ers plezier hebben in het werk dat ze doen. Hier wilde ik zeker graag werken! Het nieuwe team ‘Partner in Publiek Leiderschap’ was net gestart. Of ik interesse had om bijvoorbeeld als bestuursadviseur aan de slag te gaan bij de gemeente Den Haag of als directieadviseur bij het COA? Dat zag ik wel zitten! Zo startte ik twee maanden later bij D&D.

Hoe verliepen je eerste weken bij D&D?

Ik werd de eerste dag enthousiast ontvangen op kantoor: een groot oranje bos bloemen en nieuwe collega’s die mij graag diezelfde dag nog beter wilden leren kennen. Bij D&D waren destijds nog weinig standaard processen. De organisatie bestond uit slechts 1/4e van het aantal collega’s dat we vandaag tellen, het kantoor was een kleine werkruimte en inwerken betekende zoveel mogelijk vragen stellen als je ergens niet uit kwam. Wat ik mooi vind is dat D&D’ers altijd open staan om elkaar te helpen! Inmiddels zijn we geen start-up meer en hebben we een uitgebreid onboardingsprogramma, een D&D academie en word je bij binnenkomst direct gekoppeld aan een buddy die je de eerste maanden begeleidt. Wat ik waardeer is dat ondanks de enorme groei de afgelopen jaren de persoonlijke aandacht en collegialiteit nog even centraal staat bij iedere nieuwe D&D’er. Je voelt je direct thuis vanaf dag één.

Hoe heeft D&D jou geholpen met je persoonlijke ontwikkeling?

D&D werkt aan maatschappelijke opgaven in de publieke sector. Iedere opdracht die wij uitvoeren heeft altijd indirect of direct impact op onze maatschappij. Wat ik daarnaast mooi vind is dat D&D de ruimte biedt aan consultants om naast een opdracht bij de klant een aantal uur per week aan maatschappelijke projecten te werken. Inmiddels heb ik aan verschillende projecten gewerkt. Onder andere als coördinator en buddy van het project Werken Loont in Den Haag, waarbij wij mensen met schuldenproblematiek helpen in het vinden van een baan. Recent startte ik als coördinator van de samenwerking met Open Embassy. Hier ondersteunen we hun helpdesk om Oekraïense vluchtelingen te helpen bij hun eerste stappen in Nederland. Dit doen we door mee te denken met oplossingsrichtingen bij complexe vraagstukken waar Oekraïners in ons land tegenaan lopen en verwerken we deze praktijkkennis in het Integratie Framework van Open Embassy. Ik krijg ontzettend veel energie van een directe bijdrage leveren aan kwetsbare doelgroepen in onze samenleving, omdat je snel concreet resultaat ziet van je inzet. Ik ben ontzettend blij dat D&D mij de ruimte geeft om dit te doen!

Hoe heeft D&D jou geholpen met je persoonlijke ontwikkeling?

Bij D&D staat ontwikkeling centraal met als filosofie ‘be as you wish to seem’: wees je maximale zelf. Om continu jezelf te ontwikkelen en daarop te reflecteren voer je bij D&D periodieke gesprekken over je voortgang. Er is een ontwikkelpad uitgestippeld voor D&D-consultants en er is een aantal standaard modules om jezelf professioneel te ontwikkelen. Daarbij heeft iedere D&D’er een persoonlijk opleidingsbudget om extern een opleiding of cursus te volgen die past bij zijn/haar ontwikkeldoelen.


Wat ik prettig vind is dat voor D&D het niet alleen om professionele ontwikkeling draait, maar ook om persoonlijke ontwikkeling met als doel het optimaliseren van werkgeluk en vitaliteit. Zo volg ik deze zomer bijvoorbeeld de cursus Persoonlijk Leiderschap bij Amethist, iets waar ik ook persoonlijk graag aan wil werken. Verder kan ik naast werk ontspanning vinden door via D&D mijn yogalessen te volgen via OneFit. En probeer fitter te worden door samen met D&D collega’s te hardlopen in het Vondelpark. Wellicht dat ik deze zomer via OneFit weer eens een poging waag op een surfplank, iets dat ik graag doe tijdens mijn verre reizen. Ik vind het bijzonder hoe D&D de ruimte biedt om jezelf op deze manier te ontwikkelen. Ontwikkeling is daarmee iets dat ik wil énwat de organisatie volledig faciliteert en ondersteunt. Dit is voor mij doorslaggevend geweest in mijn keuze om voor D&D te gaan werken!

Wat vond je spannend tijdens je overstap naar D&D?

Ik had nog niet eerder interim opdrachten gedaan, maar had wel vaker consultants in en uit zien vliegen. Ik vond het best een spannend idee dat ik dan als externe zou worden ingezet om als ‘expert’ een complex probleem “wel even op te lossen”. Uiteindelijk leer je snel hoe het is een nieuwe opdracht te starten en de verwachtingen met de opdrachtgever aan de voorkant scherp te stellen. Daarbij is het ontzettend fijn dat er ruimte is voor opdrachtbegeleiding en intervisie vanuit D&D als je ergens tegenaan loopt in je opdracht. Kort cyclisch bij klanten inspringen bleek uiteindelijk juist ontzettend leerzaam. Ook de afwisseling in de werkzaamheden zorgt dat je niet snel uitgekeken raakt op werken bij D&D. Maar voor mij uiteindelijk het allerbelangrijkste: de sfeer op kantoor en tussen collega’s Het is gezellig een dag op kantoor te werken en samen tijdens de lunch bij te praten. Ik probeer daarom iedere week één dag op kantoor in Den Haag te werken. Ook meld ik mij vaak aan voor D&D-uitjes die buiten kantoortijden in de agenda staan. Deze zomer ga ik bijvoorbeeld skydiven met een aantal D&D daredevils en vaar ik met een aantal collega’s over de Amsterdamse grachten met Gaypride.

Leave a Reply