Skip to main content
ActueelColumn

Column: Een stapje terug

Voor de eerste column vroegen wij Renate, Robert en Hugo om na te denken over de vraag: Work-life balance, hoe doe jij dat nou? Renate beet de spits af, daarna was Robert, nu is het de beurt aan Hugo.

Februari 2021, buiten ligt een dun pak sneeuw. Een vriend vertelde mij hoe hij geniet van de akoestiek als het gesneeuwd heeft. Al wandelend door de sneeuw ging ik daar extra op letten, en verrek ik begreep wat hij bedoelde. Vaak zeggen mensen dan ‘het gaat om de kleine dingen’, lekker cliché. Je vraagt je dan af of die mensen die kleine dingen wel echt weten te waarderen. En vooral, weet ik dit zelf wel te doen? Herkenbaar toch? Echt de tijd nemen om stil te staan bij de kleine dingen en daarnaast de tijd nemen om te reflecteren maken voor mij een wezenlijk verschil.

Daarom ben ik 2021 gestart onder het credo ‘Less is more’. Korte kreten en oneliners werken voor mij altijd het beste. In mijn werk ben ik gewend om 200% te geven: full focus, in control en in de flow. Ik dacht terug aan een wijze voormalige leidinggevende: ‘Hugo, zet wat vaker wat een stapje terug om er daarna weer twee vooruit te zetten.’ Hij had het toen vooral over mijn gedrag. Want door mijn doelgerichtheid (ik was toen 27, inmiddels 41) kwam ik soms wat dominant over.

‘Een stapje terug en twee vooruit’ heeft voor mij inmiddels een andere betekenis gekregen. Namelijk, nadrukkelijk en goed stilstaan bij mijn persoonlijke ontwikkeling en doelen. Persoonlijke ontwikkeling is voor mij meer dan een drijfveer, het is een kernwaarde. Een jaar geleden schreef ik hier al een blogpost over en ook mijn collega Renate Schroevers heeft hier onlangs in een mooie column aan gerefereerd.

In de praktijk komt ‘een stapje terug en twee vooruit’ neer om wat vaker stil te staan bij wat voor mij als mens versus professional (echt) belangrijk is. Het magische woord dat hierbij hoort is compassie. Compassie tonen naar een ander gaat mij namelijk redelijk goed af, maar compassie voor mezelf hebben blijft een lastige. Zo kan ik zeer kritisch zijn en ben ik in staat mezelf scherp te veroordelen. Via mentors en coaches heb ik geleerd hier beter mee om te gaan, maar heel eerlijk dit blijft een uitdaging. Wat mij hierbij helpt zijn lessen uit het verleden. Door stil te staan dienen die lessen zich dan opnieuw bij me aan en dat biedt houvast en geeft vertrouwen.

Terug naar mijn credo voor 2021 ‘Less is more’, waarvan ‘een stapje terug en twee vooruit’ een onlosmakelijk deel van uitmaakt. Want ja, ook dat ochtendwandelingetje en het (her)waarderen van de kleine dingen hoort hierbij. Net als het doen van kleine aanpassingen in je werk. Het gaat hierom dat ik de ruimte pak voor mezelf, en het ook hierover heb met mijn collega’s. Dit is niet alleen voor mezelf waardevol, maar ik merk dat ik hier ook anderen mee weet te inspireren, hoe gaaf is dat? Op hun beurt inspireren mijn collega’s bij D&D mij elke dag, niet in de laatste plaats collega Robert Derksen, ook met zijn column ‘De Geluksbalans’.

derksen-drolsbach-hugo-consultant
Hugo Drolsbach
Mede-oprichter