Skip to main content
ActueelColumn

Column: De Geluksbalans

Voor de eerste column vroegen wij Renate, Robert en Hugo om na te denken over de vraag: Work-life balance, hoe doe jij dat nou? Renate beet de spits af, nu is het de beurt aan Robert.

Net als ieder ander binnen D&D heb ik drie keer per jaar een ontwikkelgesprek met twee collega’s. Over hoe het met mij gaat als persoon, als collega binnen D&D en als adviseur voor mijn opdrachtgevers. Centraal hierbij staat mijn persoonlijke ontwikkeling. Aangezien ik mij zeer verbonden voel met de mensen om mij heen, ging het al snel over hoe het met iedereen gaat zowel op het werk als privé. De kern van het gesprek: hoe creëer je de juiste work-life balance? Een onderwerp waar ik steeds meer mensen over hoor.

Als eerste kwam bovendrijven dat iedereen een vergelijkbaar ritme heeft. Dat gaat als volgt: opstaan, ontbijten, laptop aanzwengelen, (video)bellen, rondje lopen tijdens de lunch en weer door. Daarnaast is er nog een privé ritme: opstaan, ontbijten, kinderen helpen, hond uitlaten en weer verder. De grote gemene deler? Het is altijd druk en we zijn altijd opzoek naar een goede balans. Overigens kwamen wij tot het inzicht dat de coronacrisis dit versterkt en extra zichtbaar maakt omdat we continu op dezelfde vierkante meter bivakkeren.

Nu sta ik bekend als enigszins tegendraads en een tikkie eigenwijs (valt mijns inziens reuze mee), maar ik ervaar de balans tussen werk en privé oprecht anders. Natuurlijk, mijn dagritme ziet er niet veel anders uit en ook bij mij loopt werk en privé door elkaar. Toch ervaar ik dit niet als een probleem. Voor mij speelt niet de vraag ‘werk of privé?’, maar ‘ben je gelukkig?’ En de ultieme vraag wordt dan: Wat maakt jou gelukkig en wat kan jij daar zelf aan doen?

Misschien een moeilijke vraag, maar ik vond een eenvoudig antwoord: Keep It Stupid Simple. Het werk van Laurie Santos (tip: luister eens naar haar podcast), Gabrielle Oettingen en Sonja Lyubomirsky heb ik voor mijn eigen persoonlijke geluk eens naast elkaar gelegd en ik kom tot eenzelfde overzichtelijke conclusie als geluksprofessor Patrick van Hees. Geluk is D.O.M.: Doelen, Oplaadmomenten en Mensen.

Doelen, oplaadmomenten en mensen laten zich niet in hokjes werk of privé plaatsen. Zo werk ik binnen D&D met collega’s aan mijn persoonlijke groei en ontwikkeling. Ik sport met een gemengde groep van vrienden, collega’s en relaties om fysiek en mentaal fit te blijven. En mijn vrouw en ik gaan enkel om met mensen die we leuk vinden ongeacht of we ze privé of zakelijk hebben leren kennen.     

Het onderscheid maakt mij eigenlijk niet uit, ik heb het idee van work-life balance dan ook losgelaten. Mijn advies: ga opzoek naar de juiste balans tussen jouw doelen, oplaadmomenten, en mensen. Durf te kiezen voor je drijfveren met oog voor de mensen om je heen en stop met dingen doen waar je niet gelukkig van wordt, zowel thuis als op je werk. Kies voor je eigen geluk en vind je geluksbalans. Een mooiere balans kan ik je niet wensen.

derksen-drolsbach-robert-consultant
Robert Derksen
Mede-oprichter