Skip to main content
ActueelColumn

Column: Wat is écht belangrijk?

By maart 12th, 2021No Comments

Voor de eerste column vroegen wij Renate, Robert en Hugo om na te denken over de vraag: Work-life balance, hoe doe jij dat nou? Renate bijt de spits af.

Er is een klein wonder gebeurd. Voor mij ligt een A4’tje met goede voornemens. Tegen mijn verwachting in ben ik hard op weg m’n persoonlijke doelen te realiseren. Dry January: doorgetrokken februari in. Gemiddeld acht uur slaap per nacht: check. Hardloopconditie: goed op weg naar de halve marathon. Het tempo kan nog omhoog, maar met een podcastje op maak ik op ontspannen wijze kilometers. Meer lezen: het tweede boek is uit. Klusprojecten: op schema. Opdrachten bij de klant: in control.

Sinds ik meer dingen doe die aansluiten bij wat ik belangrijk vind, ervaar ik meer innerlijke rust en heb ik meer energie. Dit klinkt waarschijnlijk heel logisch, maar vorig jaar februari was ik deze focus al kwijt. Terugkijkend, was 2020 een jaar met zinvolle resultaten, maar zonder al te veel zingeving. Ik zat, bij gebrek aan een betere beschrijving, in een nogal functionele modus van ‘doen wat moest gebeuren’. Totdat de gewetensvraag aandiende: Wat is nu écht belangrijk voor mij?

Vanaf dat moment ben ik mijzelf iedere dag deze vraag gaan stellen. Het antwoord is leidend voor hoe ik nu mijn dag plan.

Voor mij kwam dit inzicht tijdens het maken van lange wandelingen langs de kust en door de bossen. Door de frisse lucht en het groen om mij heen kon ik goed ontspannen. Pas toen raakte mijn hoofd leeg van alle to-do lijstjes die daar rond sluimerden en ontstond er ruimte voor een nieuw perspectief. Door de pandemie waren mijn gebruikelijke manieren van ontspannen al een tijd niet meer voor handen, wat mijn reflectieve mindset niet ten goede was gekomen.

Nu ik mijn dag start met de vraag wat echt belangrijk is, ben ik veel meer in balans. Ik maak tijd voor een rondje hardlopen of het lezen van een goed boek. Baalmomenten op werk beïnvloeden niet meer hoe ik m’n dag beleef. Minder leuke klusjes werk ik vlot weg en aan het einde van de dag heb ik een voldaan gevoel over wat ik die dag allemaal heb gedaan.

Het voornemen voor de rest van het jaar: niet alleen aan mezelf de vraag stellen wat ik echt belangrijk vind, maar ook aan mijn collega’s, opdrachtgevers en vrienden.

consultant Renate SchroeversRenate Schroevers
Managing Consultant