Skip to main content
ActueelColumn

Using business as a force for good  

Bewust en met trots begon ik mijn loopbaan als ambtenaar bij de Gemeente Den Haag, waar ik mij inzette voor maatschappelijke opgaven. In 2017 kwam Derksen & Drolsbach op mijn pad. De overstap naar een commerciële organisatie was voor mij geen lichtzinnig besluit. Maar ik ontdekte al snel dat zaken doen en maatschappelijke impact elkaar zelfs kunnen versterken! Vanuit D&D hielp ik het COA de eigen organisatie verduurzamen, ook een van de thema’s waar D&D haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. En als nieuw bakken vader gaat het behouden van het klimaat voor toekomstige generaties mij extra aan het hart. Daarom leg ik namens D&D op World Earth Day graag verantwoording af over ons CO2 gebruik!

Voor een interim- en adviesbureau zit het CO2-verbruik voornamelijk in de reiskilometers van consultants en het elektriciteitsverbruik op kantoor. Een ‘groen’ wagenpark reduceert daarmee flink de ecologische voetdruk van iedere organisatie. Hoe dat bij D&D ging? Op mijn eerste werkdag gaf ik – vrij stellig- aan dat ik graag elektrisch wilde gaan rijden. Ik voorzag dat ik redelijk wat kilometers moest maken om verschillende COA locaties in het land te bezoeken. Op dat moment makkelijker gezegd dan gedaan. In 2017 was het bereik van de elektrische auto’s maximaal 150km en de maandelijkse kosten voor de werkgever ten minste twee keer zo hoog ten opzichte van benzine auto’s. De reactie van D&D? Ze vonden het een super idee! Het bleek zelfs dat collega Robert Derksen ook al elektrisch reed. Zijn actieradius was amper 120km, terwijl hij wekelijks vanuit Den Haag voor een opdracht op en neer reed naar een zorginstelling in Zevenhuizen. Je moet wat over hebben voor de goede zaak! 

Met de groei van D&D is het duurzaam verankeren van duurzaamheid in de organisatie alleen maar belangrijker geworden. Trots ben ik op mijn collega’s Lisa Warmenhoven en Gerard Reinders die vanuit hun maatschappelijke gedrevenheid ook bij D&D zijn komen werken. Zij hebben verschillende losse duurzaamheidsinitiatieven die pasten bij de start-up fase gemaakt tot een compleet duurzaamheidsstrategie. Met als resultaat dat D&D CO2-neutraal is sinds oprichting! Dit doen we via drie simpele stappen: het reduceren van ons verbruik, het vergroenen wat we toch moeten verbruiken en compenseren wat we niet kunnen reduceren of vergroenen.

Voorbeelden hiervan zijn: collega Gerwin Nijeboer die op meer dan 100km afstand van Den Haag woont en ook elektrisch is gaan rijden (gelukkig is de actieradius tegenwoordig groter dan 120km); het gebruik van Rootz fietsen, ingekocht via de Amsterdamse sociale werkplaats; het inrichten van onze nieuwe grotere kantoorruimte met gerecyclede kantoormeubelen; het bijdragen aan duurzame bosprojecten via Trees for All en opdrachtgevers, partners en/of sprekers die te gast zijn bij D&D ontvangen trees for all bomen cadeau als dank.

Verduurzaming door CO2 reductie is natuurlijk slechts één van de onderdelen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Bij D&D kijken we steeds weer hoe we onze positieve impact op mens en milieu sterker kunnen toepassen in ieder aspect van onze bedrijfsvoering. We hechten er belang aan dat dit onafhankelijk wordt beoordeeld én om onszelf steeds verder te verbeteren. Daarom is D&D een certificeringstraject voor een B-corp! De B Corp-certificering is een internationale certificering voor winstgedreven bedrijven die een grote, positieve impact hebben op mens en milieu.

Bram Kouwenhoven
Managing Consultant

Leave a Reply