Skip to main content
ActueelArtikelen

Leidinggeven anno nu!

Beste leider,

In deze brief vertellen we je hoe je onze generatie, de millennials, motiveert. Ga de verbinding aan, laat ons groeien en geef ons de ruimte. Zo vergroot je ons werkgeluk en zorg je ervoor dat wij dat stapje extra zetten voor jou. 

We wandelen door het bos en lopen ons warm op deze koude dag. Plots ontstaat het idee voor deze brief. Het is een doordeweekse dag en nog geen 17 uur geweest. Heerlijk, de vrijheid die we al banjerend over de wandelpaden ervaren. Niemand die over onze schouder meekijkt om te zien wat we aan het doen zijn. Tegelijkertijd beantwoorden we onderweg de telefoon en denken we na over hoe het werk beter kan. Vertrouwen en vrijheid, twee dingen die wij als generatie Y – ook wel millennials genoemd – van jou verlangen, maar niet altijd krijgen. Misschien denk je nu: daar gaan we weer, de pretparkgeneratie die altijd haar zin moet hebben en alles beter denkt te weten. De generatie waarvoor werk ‘leuk’ moet zijn en waarvan bijna de helft verwacht binnen twee jaar weer weg te gaan.1 Nee, we zijn niet altijd makkelijk. Maar we zijn wel ambitieus en dáár heb jij wat aan. Wij dagen je uit om de kwaliteiten van deze allerleukste generatie maximaal te benutten.

Een generatie die het verschil maakt

Wij millennials zijn zelfverzekerd, leergierig en we willen een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. We zetten ons dan ook het liefst in voor wat écht van toegevoegde waarde is en met onze bevlogenheid steken we andere generaties aan. We voelen ons thuis in een digitale wereld, vinden nieuwe oplossingen voor oude problemen en maken zo het verschil. We bieden een andere invalshoek en denken verder. Zo breken we door het argument ‘want dat doen we al jaren zo’, terwijl niemand eigenlijk nog weet waarom. Wij laten zien dat het anders kan én hoe.

We zetten ons dan ook het liefst in voor wat écht van toegevoegde waarde is.

Je kunt niet meer om ons heen. We maken nu al voor 30% deel uit van de werkvloer en drukken daar onze stempel.2 We hebben impact, en dat zal alleen maar toenemen nu we steeds meer op leidinggevende posities komen. We zijn een generatie die een enorme positieve bijdrage levert aan jouw team, als jij ons op de juiste manier leidt. Echt waar: daar durven wij onze boswandeling, en misschien zelfs een avocado, voor te verwedden.

 

Drie dingen die jij kunt doen

Een leider weet ons te motiveren. Wij zitten niet te wachten op iets wat ons zomaar van bovenaf wordt opgelegd. Niets is zo vernietigend voor onze creatieve en vernieuwende oplossingen als een leider die zijn of haar eigen zin doordrukt. Wij zoeken een leider die bouwt aan onze band, die zijn waardering en steun uit en ons vrijheid geeft in het werk.3

1. Versterk onze relatie

 ‘Een gelijkwaardige relatie, waarin ik open en eerlijk kan communiceren en mijn mening telt, is voor mij ontzettend belangrijk.’ We hechten waarde aan sociale verbondenheid op het werk. Zet daar als leider op in door het contact op te zoeken.

Sinds COVID-19 zijn we ons bewuster van het belang van het sociale contact met elkaar. Nu we zoveel mogelijk thuis (blijven) werken, missen we de gesprekken bij het koffiezetapparaat en de geintjes tussendoor. Aan de andere kant is het leuke aan het videobellen dat we letterlijk in elkaars leven kijken. Door de in beeld springende kinderen en huisdieren hebben we gesprekken die we hiervoor misschien niet hadden. Deze informele gesprekken staan centraal in de relatie die wij zoeken. Naast de regelmatige werkgerelateerde calls waarderen we het wanneer je oprecht vraagt hoe het met ons gaat. We willen op je kunnen bouwen, een kijkje krijgen wat er in jouw hoofd omgaat, en daarbij over en weer kwetsbaarheden kunnen tonen. Wetende dat je in goede en slechte tijden achter ons staat en aan ons hetzelfde verhaal vertelt als aan de mensen waarmee we samenwerken.

We willen op je kunnen bouwen, een kijkje krijgen wat er in jouw hoofd omgaat.

Er zijn tal van mooie voorbeelden van hoe je er als werkgever, zowel op professioneel als persoonlijk vlak, voor ons kunt zijn. Zo stuurden sommige werkgevers vanwege COVID-19 een plant voor op het thuis-bureau, anderen een sportmatje om in beweging te blijven of een borrelpakket om samen online van te genieten. Allemaal prachtige voorbeelden van hoe je er als werkgever de relatie kan versterken.

Lukt het om met elkaar die relatie op te bouwen? Dan zetten wij die stap extra!

 2. Stimuleer onze ontwikkeling

‘Kom maar op, ik pak die verantwoordelijkheid graag!’ Versterk ons zelfvertrouwen door te vertellen wat we goed doen en daag ons tegelijkertijd uit om te groeien in ons werk.

Persoonlijke ontwikkeling staat bij onze werkgever, Derksen & Drolsbach, centraal; we willen het maximale uit onszelf en uit anderen halen. Dit doen we door het opstellen van persoonlijke doelen en het geregeld vragen en geven van feedback. Wij millennials zijn leergierig. Dus geef ons de ruimte, laat ons proberen, experimenteren, vallen en opstaan. Coach ons daar waar nodig. Soms vinden we het spannend om een nieuwe rol te pakken, helemaal als we niet direct aan alle vereisten voldoen. We hebben jouw aanmoediging en waardering nodig om onze talenten te ontwikkelen en juist dat maakt ons gelukkig. Waardering voor het werk dat we hebben opgeleverd stimuleert onze zelfverzekerdheid, tevredenheid en vertrouwen.

Toon jij het vertrouwen dat wij die rol aankunnen? Dan gaan we ervoor!

 3. Laat ons zelf beslissen

‘Heerlijk om te kunnen werken vanaf het strand.’ We verlangen autonomie, ofwel de vrijheid om activiteiten naar eigen inzicht uit te voeren. Geef ons een gevoel van vertrouwen. Vertrouwen in het feit dat wij als individu in staat zijn ons werk uit te voeren.

Zoals eerder genoemd heeft plaatsonafhankelijk werken een grote vlucht genomen. Voor de coronacrisis hoorden we van veel werknemers dat ze van hun leidinggevende niet thuis mochten werken, wat velen als verstikkend ervaarden. Geluk bij een ongeluk is vertrouwen op dit vlak versneld afgedwongen. Maar autonomie is breder dan dat. Autonomie is het geven van kaders met daarin veel ruimte om deze naar eigen inzicht in te vullen, zoals zelfsturende teams met eigen beslissingsbevoegdheid. Onze oproep aan jou: durf los te laten. Laat ons die verantwoordelijkheid nemen. Door deze flexibiliteit komen wij met meer innovatieve ideeën en oplossingen. Hierbij is geregeld onderling afstemmen ‘key’. Zo verzeker je het juiste eindresultaat, terwijl je onderkent dat er meerdere wegen naar Rome leiden.

Laat je ons vrij hollen in plaats van verstikt stilstaan? Dan geven wij 100%!

Haal het beste in ons naar boven

We nodigen je uit om onze generatie volop te benutten. Of je nou spontaan contact zoekt, een opleidingstraject opzet of (onze tip) ruimte geeft voor een wandeling door het bos; het gaat ons om jouw menselijke kant, de band die je met ons opbouwt, het vertrouwen dat je in ons hebt en de ruimte die je ons geeft.

Na de wandeling klappen wij de laptop weer open en voor we het weten is het al 19:00 uur  geweest. Ineens beseffen we: ‘Time flies when you’re having fun.’ Morgen weer lekker verder.

Met vriendelijke groet,

Nynke & Margot

Benieuwd?

Wil jij meer weten over hoe je millennials motiveert? Margot en Nynke (beiden generatie Y) staan je graag te woord. Ze werken als consultant bij Derksen & Drolsbach en proberen blijvende meerwaarde te creëren bij externe organisaties vanuit rollen als projectleider, (programma) manager of adviseur. Ze zijn te bereiken via de e-mail margot@derksendrolsbach.nl & nynke@derksendrolsbach.nl of telefoon 06-42209072 (Margot) & 06-18291347 (Nynke).

Margot Lindemulder
Nynke Hoekstra

Bronvermelding

1.  “The Deloitte Global Millenial Survey 2019.” Deloitte, 2019, deloitte-2019-millennial-survey.pdf.
2. “De Millenial Mythe.” AartBontekoning, 2017, Millennial-White-paper-def.pdf.
3.  Ackerman, Courtney MSc. E. “Self-Determination Theory of Motivation: Why Intrinsic Motivation Matters.” PositivePsychology.Com, 12 Nov. 2020, positivepsychology.com/self-determination-theory.