Skip to main content
ActueelColumn

Column: Inspireer anderen om hun eigen leider te zijn

Vind jouw persoonlijke passie en ontdek de bron voor een levenslange en gelukkige ontwikkeling als mens! Intrinsieke motivatie als motor voor ontwikkeling: het is een treffend kenmerk van onze individualistische maatschappij, die zich vooral focust op ons eigen ego. Ik ben de laatste om te beweren dat een intern vuur geen krachtige motivator is. Maar intrinsieke motivatie is op zichzelf niet voldoende. Al die ‘ikjes’ zijn namelijk onderdeel van een omgeving die hen continu beïnvloedt. Een stimulerende omgeving heeft een gunstig effect op onze ontwikkeling, een belemmerende omgeving werkt onze groei tegen.

Groei ontstaat pas door uit je comfortzone te stappen en met een dosis lef kansen te verzilveren en obstakels te overwinnen. Dit is dan ook geen oproep om de verantwoordelijkheid van je ontwikkeling bij anderen te leggen. Toch is onze ontwikkeling veel meer extrinsiek gedreven dan we denken. Mijn appel aan alle (informeel) leiders en verandermanagers is om veranderingen in organisaties meer mensgericht aan te pakken.

Een échte mensgerichte aanpak is het creëren van een omgeving waarin iedereen zijn eigen leider kan zijn.

Als ik reflecteer op mijn eigen ontwikkeling, dan ervaar ik (een) groei(spurt) wanneer ik m’n tanden in een boeiende opgave kan zetten. Mijn intrinsieke motivatie is op dat moment groot. Maar minstens net zo belangrijk is de omgeving waarin ik deze opgave uitvoer. Een omgeving met mensen waaraan ik me kan optrekken en die willen investeren in mijn ontwikkeling, stimuleert mij tot nog betere prestaties. Het is hierbij belangrijk om de ruimte te voelen om met vallen en opstaan tot eigen inzichten te komen. Door samen te reflecteren op zulke prestaties en inzichten, ontstaat groei en voel ik mij leider van mijn eigen ontwikkeling. Dit doe ik graag met mensen die oprecht betrokken zijn bij mij, die feedback willen geven met de intentie om mij beter te maken. Mensen die mij liefdevol spiegelen en dat duwtje in de rug geven om nog verder te groeien.

Het resultaat van veranderingen is afhankelijk van mensen, hun onderlinge verbondenheid en hun interactie met de omgeving. Een mensgerichte aanpak waarin veel aandacht is voor de ontwikkeling van individuen en teams, bepaalt het succes van een verandering. Er is niet één blauwdruk voor zo’n aanpak. Wel een heilig principe: de ander(en) willen helpen groeien. Als (informeel) leider en verandermanager komt daar nog een verantwoordelijkheid bij, namelijk het stimuleren van een omgeving waarin mensen elkaar helpen om te groeien. Geef niet alleen zelf het goede voorbeeld, maar moedig je mensen ook steeds weer aan om met elkaar te reflecteren op ieders ontwikkeling. Creëer structureel de tijd en ruimte om dit te doen. Zo vergroot je ieders intrinsieke motivatie met behulp van extrinsieke motivatie, en voelen anderen zich in jouw buurt geïnspireerd om hun eigen leider te zijn.

Renate Schroevers
Managing Consultant