Skip to main content
ActueelColumn

Column: Waarom intuïtie nodig is in je werk: inzichten van een kersverse ouder

In het dagelijks werk vertrouwen we vaak op onze ratio. Maar wat als ons hoofd ons in de steek laat en we verstrikt raken in een wirwar van informatie? De afgelopen periode werd ik geconfronteerd met de beperkingen van de rationele benadering. Na drie maanden fulltime moederschap neem ik één les mee in mijn volgende opdracht: durf te vertrouwen op je intuïtie. Van tummy time tot organisatievraagstukken: soms is het antwoord niet te vinden in theorieën en feiten, maar in je gut-feeling.

Mijn rationele zoektocht als ouder
Als kersverse moeder is alles van het ouderschap nieuw. Ik was daarom op zoek naar houvast. Gelukkig heeft het internet alle antwoorden, dacht ik. Wat ik vond? Een overweldigende berg aan informatie, met tegenstrijdigheden. Bijvoorbeeld het advies “leg je kind slaperig in zijn eigen bed” terwijl ik later las “samen slapen is essentieel voor een gezonde hechting.” Of “zorg dagelijks voor voldoende tummy time voor een sterke nek” maar “zet niet door als de baby huilt.” Laat ze dat nu al doen na één seconde.

De vele adviezen leidde bij mij tot over-analyse en onzekerheid in plaats van rust. Ik zocht naar de niet bestaande universele handleiding ‘opvoeden’ (jammer, het zou wel lekker makkelijk zijn). Mijn hoofd draaide overuren. Vermoeiend. Zeker als je maar blokken van twee uur slaapt… Meer informatie bracht niet de heldere antwoorden die ik zocht. Wat mij wel rust bracht? Vertrouwen op mijn gut-feeling. Slapen doet mijn dochter overdag heerlijk in de kinderwagen en tummy time bouwen we rustig op wanneer ik haar lachend als een vliegtuigje boven mijn hoofd houd.

De waarde van intuïtie in ons werk
Niet alleen thuis, maar ook op het werk heeft intuïtie z’n waarde. Herken jij bijvoorbeeld de volgende vragen: Wie moet ik betrekken in de ontwikkeling van onze plannen? Welke stappen moeten we zetten om ons doel te bereiken? Wanneer moet ik welke informatie delen? Het zijn cruciale vragen voor elk organisatievraagstuk. Zonder kant en klare antwoorden. Je kunt theorieën lezen, eerdere ervaringen ophalen, een uitvraag doen en experts raadplegen. Maar wellicht belangrijker dan dit alles, is jezelf de vraag te stellen: wat zegt mijn gevoel?

Wanneer we alleen op ons denkvermogen vertrouwen, lopen we het risico belangrijke aspecten te missen die niet meet- of tastbaar zijn. Je onderbewuste speelt een belangrijke rol bij het snel verwerken van complexe informatie uit eerdere ervaringen en legt een veelvoud aan associaties. Het zorgt voor menselijke verbinding en daarmee voor passende antwoorden op jouw vraagstuk. Bij keuzes die je maakt weet je nooit 100% zeker hoe dit in de praktijk uitpakt. Vertrouw op je intuïtie en neem een besluit dat er niet alleen rationeel onderbouwd is, maar ook gevoelsmatig klopt.

Werken met hart, hoofd én intuïtie
Vorige week startte ik weer met werk en mijn hersenen draaien weer op volle toeren. Maar ik laat vooral ook mijn gevoel spreken. Vol bevlogenheid zet ik weer m’n tanden in complexe organisatieopgaven. Dit doe ik door te vertrouwen op mijn intuïtie om passende antwoorden te vinden op de vraagstukken.

Durf jij ook te vertrouwen op je intuïtie?

Margot Lindemulder