Skip to main content
ActueelColumn

Column: Modern leiderschap 2022

By december 27th, 2021No Comments

Wederom een jaar voorbij. Een jaar met veel gezichten. Natuurlijk kan Corona niet onvermeld blijven, maar daar wil ik het eigenlijk wel bij laten. Daar is wat mij betreft al meer dan genoeg over gezegd. Ik kijk liever terug op andere onderwerpen, 2021 brengt namelijk zoveel meer.

Ajax is Europese top en Feyenoord doet weer mee in de Eredivisie. Max Verstappen zet een nieuwe standaard in de Formule 1 en Nienke Brinkman loopt als debutant op de marathon het WK-limiet. Geen sportliefhebber?

Dan verschuiven we de aandacht naar de politiek. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, maar dezelfde partijen in het kabinet. D66 stijgt in de verkiezingsuitslag boven zichzelf uit en Kaag maakt bijna kans om de eerste vrouwelijke minister president te worden. Functie elders, geen actieve herinneringen, regeerakkoorden in treinen. Je kan er een televisieprogramma mee vullen, maar soms komt het je even tot hier. Geen liefhebber van politiek?

Misschien ben je geïnteresseerd in economie. De economische groei lijkt oneindig, de inflatie slechts tijdelijk, en Shell kan net als Unilever zijn heil elders zoeken. Het aantal steunmaatregelen is ontelbaar. Nederland staat er economisch goed voor en ook voor 2022 ligt er volgens de Macro Economische Verkenningen een mooie groei in het verschiet. Geen interesse in de economie?

Op naar een meer persoonlijke tint. D&D bestaat vijf jaar! In 2016 begon ik samen met Hugo op een kamertje van 20m2 in een bedrijvenverzamelgebouw van Tauro in Den Haag. Nu hebben we 37 topcollega’s met een intrinsieke motivatie om een verschil te maken bij onze opdrachtgevers en voor de maatschappij. En alsof dat nog niet genoeg is hebben we ook verschillende samenwerkingspartners en zelfstandigen om extra impact te maken. Op naar de volgende vijf, tien, … jaar met nog meer maatschappelijke impact.

Kan het nog persoonlijker? Natuurlijk. Trots ben ik op mijn vrouw Willemijn die haar ambitie om te blijven ontwikkelen heeft weten vorm te geven met een nieuwe uitdaging bij het RVB. En mijn dochters, alle drie toppers met leuke vriendinnen, actieve watersporters en gaan als een trein op school. Ikzelf geef mijn zoektocht naar modern leiderschap vorm met de Nationale Leergang Leiderschap bij Comenius en vind mijn ontspanning met eindelijk echt leren golfen. Kortom, 2021 is voor mij echt een top jaar.

Is er dan echt niets te klagen? Jazeker wel. Ook ik ben een echte Nederlander en heb voldoende te klagen. Er zijn genoeg ondernemers, gezinnen, vluchtelingen, zieken, slachtoffers van de toeslagenaffaire en bewoners in de provincies Groningen en Limburg die heel anders terugkijken op 2021. Voor hen ben ik blij dat we 2021 kunnen afsluiten en wens ik ze het allerbeste voor 2022. Hopelijk vinden we in 2022 modern leiderschap, met oprechte betrokkenheid en een focus op de ander, zodat iedereen een 2022 kan beleven zoals ik 2021 heb beleefd. 

Robert Derksen